Een lekkende dakgoot, wat kan je er aan doen?
Je hebt last van een lekkende dakgoot. Dit is natuurlijk erg vervelend. Het kan zijn dat je last van lekkage hebt doordat je dakgoten het gehele jaar bloot zijn gesteld aan allerlei weersomstandigheden. Lekkage komt veel voor bij dakgoten. Vooral de naden van een goot zijn gevoelig voor lekken. Het kan zo zijn dat je dakgoot weer gerepareerd kan worden, maar wellicht als je te lang wacht met het repareren kan het zo zijn dat de dakgoot zelfs moet worden vervangen.
Oorzaken
Er zijn een aantal oorzaken voor een lekkende dakgoot. Een van de oorzaken kan zijn: slijtage. Een goot kan zo’n 20 jaar mee. Daarna kan je last krijgen van slijtage. Dit zorgt voor problemen. Ook als je geen expansiestukken hebt geplaatst heb je kans op lekkage in de goot. Een goot moet namelijk kunnen uitzetten en krimpen, een expansiestuk is dus noodzakelijk. Verder zijn er materialen die schadelijk zijn van zink (het materiaal waar de dakgoot vaak van wordt gemaakt). Enkele materialen zijn: app dakbedekking, riet, Red Cedar en Koper. App is het meest gebruikte dakbedekkingmateriaal. Als het water vanaf een dak met app dakbedekking in de goot stroomt, kan deze goot snel beschadigen. Dit geldt hetzelfde voor de ander genoemde materialen. Het kan ook zo zijn dat de goot slecht gesoldeerd is. Als de soldering zwak is, gaat het snel scheuren waardoor een lek kan ontstaan.
Lekkage voorkomen
Het belangrijkste om te doen is de dakgoot schoon houden. Doe dit jaarlijks om lekkage te voorkomen. Als de rand van je dakgoot namelijk over loopt is dat kans groot dat de dakgoot vol met blad, takken en ander afval ligt. Dit zorgt natuurlijk voor blokkades waardoor het water niet goed weg kan. Controleer daarbij ook regelmatig de goten op beschadigingen en lekkage. Zo zorg je er voor dat je er altijd op tijd bij bent. Vooral in het najaar moet je je goot extra in de gaten houden. Dit is natuurlijk de periode waar veel bladeren van de bomen vallen. Om kosten te besparen is het natuurlijk voordelig om je eigen goten goed in de gaten te houden.
Reparatie
Als je last hebt van lekkage wordt aangeraden dit zo snel mogelijk te laten repareren. Een lek in de dakgoot kan namelijk leiden tot grotere problemen. Denk bijvoorbeeld aan beschadiging van de buitenmuur. Het kan zijn dat een goot niet meer te repareren is. In dit geval kan de dakgoot vervangen worden. Dakgoten waarop slijtage te zien is, zijn vaak direct aan vervanging toe. Als je goot beschadigd is door andere materialen, zoals eerder genoemd, kan de goot gerepareerd worden met reparatiemiddel. Je gaat nu namelijk het zink beschermen. Als een goot slecht gesoldeerd is, is repareren met reparatiemiddel is zinloos. Je kan zelf je dakgoot gaan repareren of vervangen, maar je kan ook iemand in huren om dit te komen doen. Bedenk wel dat wanneer je het zelf doet, dit scheelt in de kosten. Toch kan het prettig zijn om een professional zoals installatiebedrijf Eteb in te huren, omdat hij kennis van zaken heeft.