cv ketel bijvullen en laten ontluchten

Heeft u problemen met uw cv-ketel en weet u niet precies hoe u deze moet bijvullen en ontluchten? Het correct bijvullen en ontluchten van uw cv-ketel is cruciaal voor een optimale werking en kan veelvoorkomende problemen zoals een lage waterdruk en storingen voorkomen.

Dit artikel biedt een eenvoudig te volgen stappenplan om uw cv-ketel op de juiste manier bij te vullen en te ontluchten. Laten we samen uw verwarming weer perfect laten werken!

Samenvatting

 • Het bijvullen en ontluchten van uw cv – ketel is belangrijk om lage waterdruk te voorkomen, wat kan leiden tot problemen met de werking van de ketel en de verwarming in uw huis.
 • Regelmatig bijvullen en ontluchten kan helpen storingen te voorkomen en ervoor zorgen dat uw verwarmingssysteem efficiënt blijft werken.
 • Bij het bijvullen van uw cv – ketel moet u de thermostaat op de laagste stand zetten en een kwartier wachten, de vulslang stevig aansluiten, de juiste druk bereiken en regelmatig controleren en bijvullen indien nodig.
 • Bij het ontluchten van uw radiatoren moet u de thermostaat op de hoogste stand zetten en een kwartier wachten, een ontluchtingssleutel gebruiken om lucht uit de radiatoren te laten ontsnappen en eventueel water opvangen met een emmer en doek.

Wij krijgen vaak de vraag hoe het nou zit met de druk op de CV-ketel. Daarom gaan we de volgende vragen even beantwoorden zodat u voortaan precies weet hoe het zit.

 • Wat is de juiste druk van een CV-ketel?
 • CV-ketel bijvullen tot hoeveel bar?
 • Wat doen bij drukverlies van de CV-ketel?

Juiste druk van CV-ketel


Het is van belang dat de CV-ketel de juiste druk heeft, anders wordt er te weinig warmte afgegeven. Het water wordt dan namelijk onvoldoende verwarmt. En als de druk te laag wordt kan de ketel zelfs stoppen.

De juiste druk van een CV-ketel is tussen de 1,5 en 2,0 bar. Wanneer de druk te hoog is, moet u de druk verlagen door lucht of water te laten ontsnappen uit de installatie. Als de druk te laag is, moet de CV-ketel juist worden bijgevuld met water.

 • Wat doen als de CV-ketel druk te hoog is?
 • Wat doen als de CV-ketel druk te laag?

Waarom is het belangrijk om uw cv-ketel bij te vullen en te ontluchten?

Het bijvullen en ontluchten van uw cv-ketel is belangrijk om de waterdruk op peil te houden en storingen te voorkomen.

Lage waterdruk

Lage waterdruk kan een probleem zijn voor je cv-ketel. Het betekent dat er niet genoeg water is in het systeem. Dit kan ervoor zorgen dat je ketel niet goed werkt. Je huis wordt dan niet goed warm.

Ook kan het ervoor zorgen dat delen van de ketel kapot gaan. Het is dus belangrijk om de waterdruk in de gaten te houden. Je moet de ketel bijvullen als de druk te laag is. De juiste druk staat vaak op de ketel zelf of in de gebruiksaanwijzing.

Voorkomen van storingen

Het regelmatig bijvullen en ontluchten van uw cv-ketel kan helpen om storingen te voorkomen. Een veelvoorkomende oorzaak van storingen is een te lage waterdruk in de ketel. Als de waterdruk te laag is, kan de ketel niet goed functioneren en kan het verwarmingssysteem niet voldoende warmte leveren.

Door regelmatig uw cv-ketel bij te vullen en te ontluchten, houdt u de waterdruk op het juiste niveau en verkleint u de kans op storingen. Dit zorgt ervoor dat uw verwarmingssysteem optimaal blijft werken en u altijd kunt genieten van een warm huis.

Stap voor stap uw cv-ketel bijvullen

Zet de thermostaat op de laagste stand en wacht ongeveer een kwartier totdat de cv-ketel is afgekoeld.

Zet de thermostaat op de laagste stand en wacht een kwartier

Zet de thermostaat op de laagste stand en wacht een kwartier voordat je begint met het bijvullen van je cv-ketel. Dit is belangrijk omdat het de druk in de ketel verlaagt en ervoor zorgt dat er geen heet water uit de radiatoren stroomt.

Wanneer je de thermostaat een kwartier hebt gewacht, kun je veilig doorgaan met de volgende stappen om je cv-ketel bij te vullen.

Klaarleggen als u de CV-ketel gaat bijvullen:

 • Een emmer
 • Een dweil
 • Een tuinslang
 • Een waterpomptang

Gebruik een lege emmer en een doek

Bij het bijvullen en ontluchten van uw cv-ketel is het handig om een lege emmer en een doek te gebruiken. Zo kunt u gemakkelijk eventueel gemorst water opvangen en opruimen. Zorg ervoor dat de emmer groot genoeg is om al het water op te vangen.

Gebruik de doek om eventuele druppels of vocht op de cv-ketel of radiatoren af te vegen. Op deze manier kunt u schoon en georganiseerd werken.

Sluit de vulslang aan en vul de cv-ketel bij tot de juiste druk

Om uw cv-ketel bij te vullen, moet u eerst de vulslang aansluiten. Dit doet u door de slang aan te sluiten op de vulkraan van de cv-ketel. Zorg ervoor dat de vulslang stevig is bevestigd om lekkage te voorkomen.

Vervolgens kunt u de cv-ketel bijvullen met water totdat de juiste druk is bereikt. Het is belangrijk om de juiste druk te handhaven om ervoor te zorgen dat uw cv-ketel goed werkt en efficiënt verwarmt.

Zodra de juiste druk is bereikt, kunt u de vulslang loskoppelen en veilig opbergen. Vergeet niet om regelmatig de waterdruk van uw cv-ketel te controleren en indien nodig bij te vullen.

De CV-ketel bijvullen in 8 simpele stappen

 1. Zet de temperatuur heel laag en wacht 20 minuten zodat de ketel afkoelt.
 2. Haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact.
 3. Vind de waterkraan in de buurt van de CV-ketel. Sluit de tuinslang aan en laat deze langzaam vollopen. Draai de kraan daarna weer dicht.
 4. Sluit de tuinslang aan op de vulkraan van de CV-ketel. Draai eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan.
 5. Vul de ketel totdat deze tussen de anderhalf en twee bar staat.
 6. Draai de vulkraan dicht en daarna de waterkraan.
 7. Plaats de emmer onder de kraan voor u de slang loskoppelt.
 8. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact.

Stap voor stap uw radiatoren ontluchten

Zet allereerst de thermostaat op de hoogste stand en wacht een kwartier zodat de radiator goed opwarmt.

Zet de thermostaat op de hoogste stand en wacht een kwartier

Zet de thermostaat zo hoog mogelijk en wacht 15 minuten. Dit zorgt ervoor dat de cv-ketel op volle kracht werkt en dat eventuele lucht in het systeem zich verzamelt in de radiatoren.

Hierdoor kan de lucht later gemakkelijk worden afgevoerd bij het ontluchten van de radiatoren.

Klaarleggen als u de CV-ketel gaat ontluchten:

 • Een ontluchtingssleutel
 • Een dweil

Gebruik een ontluchtingssleutel

Een ontluchtingssleutel is een handig gereedschap dat je nodig hebt om de radiatoren in je huis te ontluchten. Het is een klein, metalen sleuteltje met een vierkante opening aan het uiteinde.

Om de radiatoren te ontluchten, draai je eenvoudigweg de ontluchtingssleutel op het ventiel van de radiator. Hierdoor kan de opgehoopte lucht ontsnappen en wordt de warmte gelijkmatig verdeeld.

Zorg ervoor dat je een emmer en een absorberende doek bij de hand hebt om eventueel water op te vangen. Het gebruik van een ontluchtingssleutel is een eenvoudige stap in het proces van het bijvullen en ontluchten van je cv-ketel, waardoor je ervoor zorgt dat je verwarmingssysteem optimaal werkt.

Draai de ontluchtingsventielen open en laat de lucht ontsnappen

Om uw radiatoren te ontluchten, moet u de ontluchtingsventielen open draaien. Dit is belangrijk omdat er lucht kan vastzitten in de radiatoren, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed opwarmen.

Door de ventielen open te draaien, kan de lucht ontsnappen en zal de warmte gelijkmatig door de radiator worden verdeeld. Het is een eenvoudige stap die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw verwarmingssysteem efficiënt werkt.en uw huis warm blijft.

De CV-ketel ontluchten in 8 simpele stappen:

 1. Zet de temperatuur heel laag en wacht 20 minuten zodat de ketel afkoelt.
 2. Haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact.
 3. Zet alle radiatoren volledig open.
 4. Begin met de radiatoren op de begane grond en werk naar boven.
 5. Met de ontluchtingssleutel draait u het ventiel van de radiator open tot er water uit komt.
 6. Als er water uitkomt is de lucht verdwenen en draait u het ventiel weer dicht. Doe dit bij alle radiatoren.
 7. Staat de drukmeter op de ketel nog tussen de 1,5 en 2 bar? Anders bijvullen.
 8. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact.

Wat te doen als het probleem niet opgelost is?

Als het probleem niet opgelost is, controleer dan uw expansievat en schakel indien nodig een professional in. Lees verder om te ontdekken hoe u uw cv-ketel preventief kunt onderhouden en wanneer het tijd is om deze te vervangen.

Check uw expansievat

Controleer regelmatig uw expansievat om ervoor te zorgen dat uw cv-ketel goed blijft werken. Een expansievat helpt de druk in uw verwarmingssysteem op peil te houden. Controleer of het vat nog voldoende druk heeft en of er geen lekkages zijn.

Als u problemen constateert, schakel dan een professional in om het expansievat te repareren of vervangen. Het regelmatig controleren van uw expansievat kan problemen voorkomen en de levensduur van uw cv-ketel verlengen.

Schakel een professional in

Als het probleem niet opgelost is na het bijvullen en ontluchten van uw cv-ketel en radiatoren, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een professionele monteur heeft de kennis en ervaring om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.

Ze kunnen ook uw expansievat controleren om ervoor te zorgen dat het correct functioneert. Wacht dus niet te lang en bel een professional als u merkt dat uw verwarmingssysteem nog steeds niet goed werkt.

Preventief onderhoud en vervanging van uw cv-ketel

Onderhoud uw cv-ketel regelmatig en overweeg het vervangen van uw oude cv-ketel. Lees meer voor nuttige tips en instructies.

Onderhoud uw cv-ketel regelmatig

Het regelmatig onderhouden van uw cv-ketel is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken en storingen voorkomen worden. U kunt het onderhoud zelf doen door de cv-ketel schoon te maken en te controleren op mogelijke problemen, zoals lekkages of verstoppingen.

Als u niet zeker bent hoe u dit moet doen, kunt u ook een professional inschakelen om het onderhoud voor u uit te voeren. Door uw cv-ketel regelmatig te onderhouden, zorgt u ervoor dat deze efficiënt blijft werken en verlengt u de levensduur van uw verwarmingssysteem.

Overweeg het vervangen van uw oude cv-ketel

Als uw oude cv-ketel regelmatig problemen heeft en u merkt dat uw verwarming niet efficiënt werkt, kan het tijd zijn om uw oude cv-ketel te vervangen. Nieuwere modellen zijn vaak energiezuiniger en betrouwbaarder, waardoor u op de lange termijn geld kunt besparen.

Het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij een professionele installateur om te bepalen welke cv-ketel het beste bij uw behoeften past. Het vervangen van uw oude cv-ketel kan uw verwarmingssysteem efficiënter maken en zorgen voor een betere warmteverdeling in uw huis.

Conclusie

Het regelmatig bijvullen en ontluchten van uw cv-ketel is essentieel voor een probleemloze werking en optimale verwarming in uw huis. Door de juiste waterdruk te behouden en lucht uit de radiatoren te laten ontsnappen, voorkomt u storingen en zorgt u ervoor dat uw verwarmingssysteem efficiënt blijft werken.

Volg de eenvoudige stappen in dit artikel om uw cv-ketel bij te vullen en uw radiatoren te ontluchten, en neem indien nodig contact op met een professional voor verdere assistentie.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent cv ketel bijvullen en ontluchten?

Cv ketel bijvullen en ontluchten betekent dat je water toevoegt aan de cvketel en de lucht eruit laat.

2. Hoe kan ik mijn cvketel bijvullen en ontluchten?

Er is een stappenplan om de cvketel te vullen met water en te ontluchten. Ook kun je een instructievideo bekijken voor hulp.

3. Wat gebeurt er als ik de radiator of verwarming bijvul en ontlucht?

Als je de radiator of verwarming vult met water en deze ontlucht, zorgt dit ervoor dat ze beter werken.

4. Is er een installatie nodig om mijn cvketel te vullen en te ontluchten?

Nee, er is geen installatie nodig om de cvketel te vullen en te ontluchten. Je kan het zelf doen met behulp van een stappenplan.

Inhoudsopgave