Verwarming door computerservers
Een Nederlandse start-up heeft een manier ontwikkeld om woningen te verwarmen door middel van computerservers. Deze servers worden gebruikt bij bijvoorbeeld complexe medische onderzoeken en verwarmen tegelijkertijd de woonkamers waarin zij zijn geïnstalleerd.
Servers in opslag
Op dit moment staan veel servers in grote datacentra. Deze servers produceren bij het maken van berekeningen veel warmte, waardoor er veel energie wordt gebruikt bij het koelen van zo’n centrum. Dit is in feite verspilling van energie en warmte.
Nerdalize
Om deze energieverspilling tegen te gaan ontwikkelden Boaz Leupe, Mathijs de Meijer en Florian Schneider een server die verpakt is in een radiator. De server produceert warmte bij het maken van berekeningen en deze warmte wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Het idee heeft de naam Nerdalize gekregen.
Verwarming
De servers produceren ongeveer 1000 watt, gelijk aan een kleine elektrische kachel. Dit is niet genoeg om het hele huis mee te verwarmen, maar bewoners kunnen wel flink besparen op de stookkosten. Daarnaast wordt de stroom die gebruikt wordt om de servers te laten draaien volledig vergoed door het bedrijf. In de zomer draaien de servers gewoon door, maar wordt de warmte naar buiten geleid zodat het huis koel blijft.
Milieu
Deze vorm van verwarming is op meerdere manieren goed voor het milieu. Ten eerst wordt er minder gas gebruikt voor de verwarming omdat de server een deel van de verwarming op zich neemt. Ten tweede wordt de gebruikte energie op twee manieren benuttigd, zowel voor warmte als voor rekenkracht. Ten derde zorgt deze methode voor minder stroomverbruik voor het koelen van een datacentrum.
Testfase
Op dit moment is Nerdalize nog in de testfase. De radiator is in vijf huishoudens geïnstalleerd. Tot het einde van dit jaar worden de praktijkervaringen bekeken en wordt de radiator waar nodig verbeterd. Daarna wordt duidelijk of deze manier van verwarming geschikt is voor meer huishoudens.