Zachte winter goed voor buidel

Een beetje sneeuw en ijs in het noorden van Nederland, dat was tot dusver het meest indrukwekkende wapenfeit van de winter tot dusver. De aangenaam zachte winter is dagelijks bij iedereen het onderwerp van gesprek. Het is niet alleen aangenamer dan ijskoude winters, de kachel hoeft er ook minder hard door te branden. Januari 2014 was sinds de meting begon één van de warmste ooit!
Voor Elfstedentocht liefhebbers is dit wellicht een bittere teleurstelling, maar wat betekent het voor de uitgave van burgers, gemeenten en energieleveranciers?

Goedkope winter

Wellicht heeft u het zelf ook al ondervonden, dat de kachel stukken minder hard hoeft te branden dan in de winter van 2012/2013. Toen was het een flink stuk kouder. Het verschil tussen beide winters laat zich terugzien in een gemiddelde besparing per woning van ruim 23 euro. Volgens Essent besparen bezitters van een vrijstaande woning nog meer, namelijk 36 euro. En dat is tot dusver. Wat de winter gaat doen is natuurlijk onbekend, maar het is niet ondenkbaar dat de winter zacht blijft en straks vloeiend overgaat in de lente. In dat geval neemt de besparing nog meer toe.

Ook hosanna voor gemeentes

De zachte winter is niet alleen welkom voor de buidel van burgers. Ook gemeentes profiteren aanzienlijk. Er is minder zout nodig, herstelwerkzaamheden zijn minimaal en hulpverleners hebben het rustiger.
Maar een zachte winter kost op andere vlakken juist meer geld. Zo kunnen in koude winters geen straten gereinigd worden, in milde winters gaat dat wel door. Ook het onderhoud van plantsoenen begint eerder en het gras moet vaker gemaaid worden.

Niet te vroeg juichen

De besparing tot dusver wil nog niet alles zeggen. Als de winter nog een staartje krijgt of in november en december keihard toeslaat kan van de besparing niets overblijven. We zullen moeten afwachten!