Een veilige cv-ketel in huis

Verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketels maken steeds meer slachtoffers. Wanneer de centrale verwarming niet goed is geïnstalleerd komt er koolmonoxide vrij. In een slecht geventileerde ruimte kan deze stof gevaarlijk zijn voor de bewoners. Zorg daarom altijd voor een centrale verwarming.

Koolmonoxide

veilige cv-ketelKoolmonoxide kunt u niet ruiken, zien of proeven, maar het is wel degelijk gevaarlijk. Deze stof wordt snel in het bloed opgenomen, waardoor het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Iemand die koolmonoxidevergiftiging oploopt krijgt onder andere hoofdpijn, wordt misselijk, moe en verward. Niet iedereen herkent deze symptomen als een vergiftiging, waardoor er niet altijd snel gehandeld wordt.

Veilige cv-ketel installeren

Voor het installeren van een cv-ketel is wettelijk geen opleiding of diploma nodig. Iedereen kan met gasinstallaties aan de slag. Er zijn veel installateurs te vinden die voor weinig geld een centrale verwarming kunnen installeren in uw woning, maar dit is geen garantie dat dit op een veilige manier gebeurt. Huur daarom altijd een professionele installateur in en vraag deze om bewijs van betrouwbaarheid.

Veiligheidsinspectie

Vraag een erkende installateur om uw rookgasafvoer en gasleidingen te controleren. Veel mensen hebben geen of weinig verstand van de afvoerbuizen, waardoor het moeilijk is om te zien of uw cv-ketel nog veilig is. Zorg ook dat uw centrale verwarming regelmatig onderhouden wordt. Een installateur kan bij onderhoud tevens een koolmonoxidemeting uitvoeren.

Wilt u extra zekerheid, dan kunt u een koolmonoxidemelder in de buurt van uw cv-ketel plaatsen. Deze waarschuwt u tijdig wanneer de gevaarlijke stof uit uw installatie lekt, zodat u het lek kunt laten repareren en veiligheidsmaatregelen kunt nemen, voordat het schade aan kan richten.

Erkende installateur

Wilt u advies over veiligheid in uw woning op het gebied van uw cv-ketel, neem dan contact op met een van onze erkende installateurs. Zij creëren voor u een veilige omgeving en geven u passend advies.