Studenten in Groningen aan dood ontsnapt

Jan Lubbers uit Groningen heeft de titel van huisjesmelker van het jaar 2014 gekregen. Deze titel is niet bepaald een compliment en zo is het ook niet bedoeld. Dat neemt niet weg dat Jan Lubbers deze titel geheel aan zichzelf te danken heeft!

De SP jongerenafdeling “Rood” genaamd, maakte de uitverkiezing van Jan Lubbers deze week bekend. De huisbaas in Groningen heeft namelijk de levens van zijn huurders ernstig in gevaar gebracht. Hij weigerde namelijk een afgekeurde Cv-ketel te vervangen, daarom is een gouden gasmasker zijn prijs.

Rood heeft in totaal meer dan 200 klachten ontvangen van huurders maar Jan Lubbers werd unaniem gekozen tot slechtste huisbaas van Nederland. Omdat hij er voor koos om de afgekeurde Cv-ketel toch nog jaren te gebruiken is hij gaan gokken met de levens van de huurders. De ketel was namelijk afgekeurd omdat er koolstofmonoxide vrijkwam. Jaarlijks vallen er meerdere doden door deze gas.
Lieke Smits van Rood reageert vel: “Huurders in levensgevaar brengen is onacceptabel. Door een tekort van zo’n dertigduizend kamers hebben ze vrij spel.” Volgens haar profiteren huisjesmelkers als Jan Lubbers op schandalige wijze van de woningnood.

Naast de winnaar gingen de klachten meestal over achterstallig onderhoud, te hoge huren en intimidatie van de huurder door de huisbaas. Vooral dat laatste punt bezorgde de Utrechtse huisjesmelker Betty Chang ook al een aantal keer de prijs van huisjesmelker van het jaar.