Schouwrenovatie zonder breekwerk

Zonder breekwerk snel en zonder overlast een schouw renoveren zodat het geschikt wordt gemaakt voor moderne Cv-ketels? Dat kan met schouwrenovatie.

Shunt…?

Shuntrenovatie is een gepatenteerd systeem dat kan worden toegepast in appartementen die gebouwd zijn na 1955. De verwarmingsketels in deze appartementen delen gezamenlijke een schouw. Het lozen van verbrandingsstoffen gebeurt via het shuntsysteem. Het shuntsysteem heeft een hoofdkanaal met meerdere zijvertakkingen. Voor elke verwarmingsketel is er een zijkanaal.

Probleem

Een oude Cv-ketel voert droge rook af. Een condensatieketel voert natte rook en condensatiewater af. Dat laatste levert nogal wat problemen op, want een oude schouw is namelijk niet waterdicht. Het verzuurde condenswater tast bovendien het binnenwerk aan, wat gevolgen heeft voor de levensduur van het materiaal.

Oplossing

Bij renoveren met een Borhite Eco Liner+, wordt de schouw vanbinnen opnieuw bekleed, zodat elke type Cv-ketel er op aangesloten kan worden.

Hoe?

De glasvezelkous die precies op maat wordt gemaakt (Eco Liner+) wordt in het schoorsteenkanaal geschoven. De kous wordt vol geblazen met lucht en met stoom uitgehard. De Eco Liner+ vormt zich naar het kanaal.

Eindresultaat

In de schouwbekleding bevinden zich geen naden waardoor het voor honderd procent water- en drukdicht is. Het is bestand tegen hitte en corrosie. De luchttoevoer geschiedt via een apart kanaal, waardoor de ventilatie op de stookplek verbetert. Bovendien wordt de vrijheid van de bewoners in acht genomen. Na dit alles wordt elke Cv-ketel gekoppeld aan het zijkanaal. Via het schouwkanaal boort men vanuit de woonruimte, waarbij kanaal en ketel verbonden worden met inoxbuizen. Dit is het enige moment waarop de bewoners er hinder van kunnen ondervinden.

Met deze aanpassing is het ook mogelijk om er een Hr-ketel op aan te sluiten. Op deze renovatie rust een garantieperiode van twintig jaar.