Hopelijk snel einde aan sluipmoordenaar

De Tweede Kamer gaat er vanuit dat er binnen 10 jaar in geen enkele woning meer een geiser hangt. Dat is ook een doelstelling van de politiek. Maar de Brandwondenstichting is niet content met dit streven en wil graag dat het sneller gaat. Zij dringen er daarom op aan om in te zetten op maximaal 5 jaar voordat Nederland geiser vrij is.

Stille moordenaar

De reden waarom de Brandwondenstichting hiervoor pleit is dat er aanzienlijke aantallen mensen slachtoffer zijn van . Volgens cijfers van Veiligheid.nl sterven er zelfs jaarlijks minimaal 11 mensen door vergiftiging. Nagenoeg alle slachtoffers (94%) vallen thuis in hun eigen woning. De grootste boosdoener van deze vergiftiging is de geiser.

Snel, maar niet snel genoeg

In Nederland zijn er nog ongeveer 500.000 woningen met een geiser. Dat lijkt heel veel, maar in 2001 was dat aantal nog 1,7 miljoen. Dus er zit al veel vaart in de verwijdering en vervanging van geisers. Toch is Rob Baardse, de directeur van de Brandwondenstichting nog niet tevreden. “Wat ons betreft zijn binnen vijf jaar alle geisers verdwenen. We zijn daarover in gesprek met de Kamer.”

Baardse constateert ook een gebrek aan besef van het risico dan koolmonoxide met zich meebrengt. “Het bewustzijn bij de mensen moet echt omhoog. Het is gewoon een groot gevaar, dat ernstig wordt onderschat.” Geregeld valt in het nieuws te lezen dat er weer een slachtoffer is gevallen. De zorgen van Baardse zijn dus gerechtvaardigd.

De sluipmoordenaar

Koolmonoxide is het resultaat van onvolledig verbrand gas of hout. Koolmonoxide is volledig reukloos en een effectieve moordenaar omdat het slachtoffers eerst moe maakt zodat ze gaan rusten en vervolgens wordt de vergiftiging fataal. Ieder jaar zijn er honderden mensen het slachtoffer en raken bedwelmd. 150 daarvan komen in het ziekenhuis terecht. Het kost de maatschappij jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen euro aan medische kosten blijkt uit een rekensom van Veiligheid.nl.

Veel meer doden

Officieel overlijden er jaarlijks dus 11 personen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat dat maar een fractie is van het echte aantal slachtoffers. Dat komt omdat artsen de doodsoorzaak niet altijd herkennen of dat er geen onderzoek wordt gedaan naar een doodsoorzaak. Een treffend voorbeeld hiervan is een eerder artikel dat verscheen op onze website.