Hoe vul ik mijn cv-ketel bij?

Een storing aan uw cv-installatie? Daar zit u natuurlijk niet op te wachten. Er zijn diverse maatregelen die u kunt nemen om dit te voorkomen. Een van die maatregelen is het op tijd bijvullen van uw cv-ketel. Hier hoeft u meestal geen cv-ketel expert bij te halen. Met ons stappenplan zal het u vast lukken om uw cv-ketel zelf bij te vullen.

1. Wat is de druk van uw cv-ketel?
Voordat u de cv-ketel gaat bijvullen kijkt u eerst op de zogenaamde manometer, oftewel de drukmeter, van uw cv-ketel. Beschikt u over een moderne ketel, dan is deze in de meeste gevallen voorzien van een digitale display. Alleen wanneer de druk in de ketel lager is dan 1,5 bar dient u de cv-ketel bij te vullen.

2. Cv-ketel uitzetten en laten afkoelen
Als het nodig is om de cv-ketel bij te vullen zet u eerst de thermostaat op de laagste stand. Wanneer u een cv-ketel met een manometer hebt, dan trekt u de stekker uit het stopcontact. Hebt u een cv-ketel met een digitale display dan schakelt u deze uit met de aan/uit-knop. Voordat u de ketel gaat bijvullen, laat u de ketel eerst minimaal een half uurtje afkoelen. Voor het bijvullen van de cv-ketel gebruikt u koud water. Zou u het koude water in een warme ketel schenken, dan kan de binnenzijde van de ketel barsten.

3. Vulslang aansluiten op de kraan en vulkraan
Is de ketel afgekoeld, dan laat u bij een cv-ketel met een manometer de stekker nog even uit het stopcontact. Wanneer u een cv-ketel met een digitale display hebt, dan zet u deze weer aan om de druk op de display af te kunnen lezen. Daarna sluit u de vulslang aan op de koudwaterkraan. Zet een emmer onder het uiteinde van de slang en draai de kraan voorzichtig open totdat het water het uiteinde van de slang heeft bereikt. Daarna sluit u de slang aan op de cv-ketel. Dit doet u op deze manier om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk lucht in uw cv-ketel komt. Draai de kraan daarna dicht.

4. Water bijvullen
Om water bij te vullen draait u eerst de waterkraan open. Vervolgens draait u ook de vulkraan van de cv-ketel open door deze een kwartslag te draaien. De vulkraan vindt u meestal op de ketel of vlak bij de ketel. Vul het water bij totdat de drukmeter op 2 bar staat. Draai daarna eerst de vulkraan dicht en vervolgens ook de waterkraan. Draai de vulslang er vanaf en laat het water uit de slang lopen. In het geval van een cv-ketel met een manometer kunt u nu de stekker weer in het stopcontact steken en de kamerthermostaat op de juiste temperatuur instellen.

Problemen?
Slaagt u er niet in om uw cv-ketel bij te vullen of loopt u tegen problemen aan, schakel dan een deskundige cv-ketel specialist bij u in de buurt in om de problemen vakkundig op te lossen.