Essent tilt inwoners Tilburg

Stadsverwarming is wel vaker in het nieuws, maar nu is het echt raak. Er komt namelijk een uitgebreid onderzoek naar Essent en de aansluitkosten die het bedrijf ieder jaar weer in rekening brengt aan de huishoudens in de Tilburgse wijk Reeshof. Het onderzoek woirdt gedaan onder het toezicht van een onafhankelijke expert. De actiegroep Reeshofwarmte.nl sprak afgelopen donderdag samen met de gemeente en Essent over de situatie en de claim van 75 miljoen die de actiegroep heeft gedaan! Uitkomst van het gesprek is dat de claim voorlopig in de ijskast gaat, maar deze kan er ieder moment uitgehaald worden!

Wethouder Berend de Vries (D66) van Milieu is de bemiddelaar tussen de bewoners van Reeshof en energiegigant Essent. Belangrijkste punt tijdens het overleg afgelopen donderdag was de jaarlijks terugkerende aansluitkosten en het tarief dat Essent hanteert voor een warmteapparaat in de meterkast van de bewoners.

Geschillencommissie

Wethouder Berend De Vries: “De partijen hebben besloten naar de geschillencommissie te gaan om duidelijkheid te krijgen over de kosten die voor het warmteapparaat in rekening worden gebracht. Voor de aansluitkosten bestaat geen geschillencommissie. Essent gaat dit onderzoek zelf doen onder toezicht van een extern juridisch expert.”

Reden van de claim

De bewoners van de wijk Reeshof willen 76 miljoen terug van Essent. Want naar hun mening is de energierekening al 250 euro per jaar te duur. Dit staat nog los van de aansluitkosten die ieder jaar terugkomen. Volgens Reeshofwarmte.nl worden de 150 euro aansluitkosten ook onterecht in rekening gebracht bij huishoudens in de Bredase wijk Haagse Beemden, in de Eindhovense wijk Meerhoven en vermoedelijk ook Breda-Noord.

De actiegroep van de bewoners meent dat Essent zich niet aan de afspraak houdt. Die afspraak is dat huishoudens met stadsverwarming niet meer kwijt zijn dan mensen die naar wens van energieaanbieder kunnen wisselen. Maar omdat Essent deze afspraak niet nakomt betalen de inwoners van Reeshof jaarlijks meer dan 400 euro teveel.

Juridische stappen

De gemeenteraad van Tilburg heeft toegezegd om bereid te zijn de actiegroep financieel te ondersteunen om een juridische procedure te kunnen starten tegen Essent.