Cv-ketel sluipmoordenaar: jaarlijks tientallen doden

De aankomende weken wordt er erg veel aandacht besteedt aan een sluipmoordenaar die bijna iedereen in huis heeft: de cv-ketel. Slecht onderhoud kan zorgen voor tientallen doden per jaar.

Preventiecampagne voor doden cv-ketelcv-ketel

Er komt een preventiecampagne om mensen te waarschuwen voor het gevaar dat de cv-ketel met zich mee brengt: koolmonoxide. Je ziet en hoort koolmonoxide niet, het is dus een echte sluipmoordenaar. De oorzaak is vaak slecht onderhoud en het ontbreken van koolomonoxidemelders.

Mensen onderschatten het probleem

Volgens Harm de Haas uit Waalwijk, een installateur van cv-ketels, nemen mensen het gevaar niet serieus. “Ik was vorige week nog bij een klant waar de gassen letterlijk uit de cv-ketel lekten. Er was dringend onderhoud nodig en ik raadde haar aan om de cv-ketel niet gebruiken, maar ze gebruikte hem ’s avonds gewoon terwijl het een levensgevaarlijke situatie was. Gelukkig is er niets gebeurd.”

Ontruiming in Rijen

Een aantal weken geleden is er nog een appartementencomplex in Rijen geëvacueerd omdat er koolmonoxide was vrijgekomen. Voor vele gezinnen kwam de evacuatie nog op tijd, maar voor een echtpaar van het complex was het al te laat. De man van het echtpaar was onlangs genezen verklaard van kanker, maar overleed een week later aan koolmonoxidevergiftiging.

Symptomen koolmonoxidevergiftiging

Wanneer u lange tijd lage concentraties koolmonoxide binnenkrijgt kunt u last krijgen van griepverschijnselen. Wanneer dit lange tijd aanhoudt, of als u grotere concentraties binnenkrijgt kunt u ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Raadpleeg daarom regelmatig een professional om uw cv-ketel te controleren.