Celstraf voor fatale installatie CV-ketel

koolmonoxide Twee beunhazen in Harderwijk die zich voordeden als loodgieter hebben afgelopen donderdag flinke strafeisen gehoord van de officier van justitie. Door de CV-ketel verkeerd aan te sluiten kwamen vorig jaar in Zeewolde twee mensen om het leven. De slachtoffers liepen koolmonoxidevergiftiging op door een verkeerd geïnstalleerde cv-ketel en een verkeerd aangebrachte rookgasafvoer. De officier eist 1 jaar cel!

Een 86 jarige man nam vorig jaar intrek in een recreatiewoning op een bungalowpark in Zeewolde. Toen hij dood gevonden werd was er nog geen achterdocht en werd er uitgegaan van een natuurlijke doodsoorzaak. Maar toen zijn zoon die een dag later naar de woning ging om zaken te regelen ook dood gevonden werd bleek er meer aan de hand. Het vermoeden ging al snel richting koolmonoxidevergiftiging.

Na metingen kwam inderdaad naar voren dat de concentratie koolmonoxide erg hoog was. De officier van justitie vindt dat iemand die zijn werk heeft gemaakt van het installeren van CV-ketels dat veilig moet kunnen doen en dat je daar als klant op mag rekenen. Zodoende komt het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat dood door schuld bewezen is.

Tegen de twee installateurs is achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk geëist. Ook eiste de officier van justitie dat de loodgieters tot vijf jaar na afloop van hun celstraf geen loodgieterswerkzaamheden mogen verrichten. Het belang van een vakman blijkt hiermee wel weer aangetoond!