Bijna fatale koolmonoxide vergiftiging in Wijchen

Een eenvoudige renovatie aan hun dak is het stel Ger en Anja Knuiman uit Wijchen bijna fataal geworden. Niet één keer, maar twee keer kregen ze koolmonoxide in huis omdat de verwarmingsafvoer verkeerd was gemonteerd.

Het gaat om een woning aan de Ringlaan in Wijchen, waarvan in het kader van een grote aanpak door verhuurder Talis alle daken vervangen worden. Tijdens de werkzaamheden wordt op verzoek van het uitvoerende bedrijf de verwarmingsketel afgekoppeld. “Na de klus hoorden we dat de verwarming weer aan mocht”, zegt Ger Knuiman.

Koolmonixide vergiftiging

Al in de eerste nacht werd het echtpaar Knuiman wakker met heftige hoofdpijn en misselijkheid. “Op zolder bleek dat de aan- en afvoerbuizen van de verwarming niet waren aangesloten. We hadden koolmonoxide ingeademd.”

3 maal scheepsrecht

Bijbedrijf Nijhuis Bouw heeft direct daarna het probleem opgelost. Maar dat bleek wederom niet goed te zijn gedaan. Hierdoor hing afgelopen zaterdag de afvoerbuis los. De familie Knuiman was het zat en wilde niet langer het gevaar van een vergiftiging lopen, daarom hebben ze een professioneel installatiebedrijf het probleem goed laten oplossen.

Heftig binnengekomen

Bij de aannemer is het incident ‘heftig binnengekomen’, zegt directeur Alan Bosch van de vestiging Apeldoorn, die het werk in Wijchen uitvoert. Het bedrijf geeft aan het veiligheidsprotocol naar aanleiding van het incident aangescherpt te hebben.