Slimme energiemeters landelijk ingevoerd

Het kabinet heeft in al haar wijsheid besloten om draadloze slimme energiemeters landelijk in te voeren. Hier zitten veel voordelen aan, maar hoe zit het met uw privacy?

De komende jaren zijn alle netbeheerders verlicht om ieder huishouden slimme energiemeters aan te bieden. Deze meters maken het mogelijk om gas- en elektraverbruik via internet af te lezen. Het doel is dat consumenten dan meer inzicht krijgen in het eigen energieverbruik. In 2020 moet dit project afgerond zijn.

Teleurstellende test

Door consumenten meer inzicht te geven in hun verbruik wordt verwacht dat het energieverbruik omlaag zal gaan. Maar de eerste testresultaten tonen dit niet aan. Het resultaat na het plaatsen van de eerste 600.000 slimme meters is buitengewoon teleurstellend. Waar men rekende op een gemiddelde energiebesparing van 3,7% is dat maar 0,9% geworden. Slimme meters blijken tot dusver dus geen besparing met zich mee te brengen.

Gewoon doorgaan

Minister Kamp die er een gewoonte van maakt problemen te negeren doet bij deze situatie exact hetzelfde. Hij erkent weliswaar dan de pilot niet opleverde wat met gehoopt had, maar wijt dat aan opstartkosten. Hij ziet vooral voordelen in het automatisch opnemen van meterstanden en een beter beheer van het stroom en gasnet.

Privacy? Wat is dat?

Er is ook weerstand tegen het besluit uit Den Haag. Het kastje is namelijk eenvoudig te hacken en kan zo veel informatie geven over een huishouden. Denk aan de mogelijkheden voor inbrekers. Die weten na bestudering exact wanneer iemand thuis is of aan het werk. En omdat de meter ook real-time standen en verbruik door kan geven is iemand vinden die op vakantie is ook geen zware klus meer.
Het kastje vertelt ook aan iedereen die bij de data kan komen welke elektrische apparaten in huis zijn, hoe vaak ze gebruikt worden en wanneer. En zoals u begrijpt is dergelijke informatie weer reuze interessant voor reclame doeleinden.

Oplossing

De slimme energiemeter is niet verplicht. Deze kan door de consument geweigerd worden. Wij raden niemand aan of af om de meter te laten installeren. Die keuze moet u zelf maken. Maar wij willen wel graag dat de voor- en nadelen bekend zijn bij de consument.